Fien Philips

Stagiaire Sociaal Werk

Toen ik de eerste keer over TAJO hoorde, had ik meteen zin om mee te werken aan dit waardevol initiatief!

Gelukkig voor mij, kon ik er op 12 februari starten als stagiaire sociaal werk van de Hogeschool Gent. Een eerste uitdagende opdracht was het contacteren en enthousiasmeren van de basisscholen. Het gaf mij dan ook een warm gevoel wanneer ze allen wouden meestappen in het verhaal. Nadien ging ik aan de slag met het voorbereiden van het instroomproces. Dit was een zeer leerrijke denkoefening. Tot nu toe alvast een ervaring om nooit te vergeten!

Johan Ackerman

Algemeen Directeur St.-Janscollege

Het Sint-Janscollege is een school in het centrum van de dichtbevolkte deelgemeente Sint-Amandsberg. Op schooldagen is het heel druk in het schoolgebouw en op het schoolterrein, maar in het weekend en tijdens vakantieperiodes is het er meestal ‘leeg en doods’. Toch zet de school haar deuren buiten de schooltijd al open voor sociale en culturele verenigingen. Regelmatig zijn Samana, het Davidsfonds en de St.-Amandusparochie er te gast voor koffietafels, voordrachten en andere bijeenkomsten.

De school vindt het belangrijk een band te scheppen met de omgeving waarin ze zich bevindt. In de derde graad kunnen de leerlingen in de context van de ‘vrije ruimte’ (een uurtje dat ze zelf invullen in hun lessenpakket) kiezen voor het seminarie ‘SaVa?’, een sociaal project waarbij ze alle vormen van vrijwilligerswerk verrichten in de omgeving van de school: animatie verzorgen in het bejaardentehuis, huiswerkbegeleiding in de lagere school, meehelpen op allerlei activiteiten van verenigingen, … De school heeft dus al langer een ‘sociaal gelaat’.

Toen TAJO vroeg om op zaterdag de klaslokalen open te stellen voor haar werking naar kinderen toe, was ik als directeur onmiddellijk enthousiast. Er was ook niet veel overtuigingskracht nodig bij het schoolbestuur, dat dadelijk groen licht gaf aan het initiatief. De school wil immers graag haar maatschappelijk engagement in de buurt uitbreiden, ook op zaterdag! Van harte welkom dus aan de medewerkers van TAJO, aan de kinderen en de gastdocenten!

Claudia van Egmond

Managing Director

Op 3 januari 2019 stapte ik mijn gloednieuwe stek TAJO binnen. Dit kaartje stond er te pronken. Een vzw opstarten doe je inderdaad in heel veel kleine stappen. Uitdagend en ook zo fijn want deze droom wil ik echt in de realiteit brengen. Een kans die ik niet laat liggen.

Social Grow Sessions

Op 17 september 2018 startte de derde editie van de Social Grow Sessions, een reeks workshops voor sociale ondernemers uit België en Nederland waarmee ze hun ‘social businessplan’ verder vormgeven. Om de groeiende beweging van sociaal ondernemerschap te steunen, bundelen Johnson & Johnson bedrijven in de Benelux en de Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust de krachten met de Sociale InnovatieFabriek en Social Enterprise NL. Samen organiseren zij de Social Grow Sessions, een dynamisch, interactief begeleidingstraject voor (startende) sociale ondernemers. Tijdens drie meerdaagse sessies krijgt het social businessplan van de kandidaten meer vorm en worden alle mogelijke groeikansen van het concept bekeken. Ook TAJO mocht meedoen aan deze onmisbare ervaring!