Lobke Vanlombergen

Stagiaire onderwijskunde

In de beruchte zomer van 2020 startte ik mijn stage bij TAJO, als slot van mijn opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de UGent. Na een bewogen Corona-voorjaar had ik enorm veel zin om bij TAJO aan de slag te gaan. Het enthousiasme van het team en de fantastische missie van TAJO zorgden ervoor dat ik al na de eerste week het gevoel had dat ik op mijn plaats zat. Iedere collega gaat met hart en ziel voor de TAJO-jongeren en organiseert ateliers waarbij goed niet goed genoeg is. Voor de TAJO jongeren (en gastdocenten) enkel ‘t beste van ‘t beste. Wat mij betreft: een eer om hier deel van uit te mogen maken.

Gedurende mijn stageperiode werk ik aan een project rond onderwijsloopbaanbegeleiding bij de overgang van het lager naar het secundair onderwijs. Maar, TAJO zou TAJO niet zijn als er geen leuke afwisselende opdrachten zijn waar ik mijn tanden in kon zetten. Samen met een mede-stagiair ontwikkel ik een talentenkaart, brainstormen we over out-of-the-box beroepen (ooit al van een job modelontwerper bij Lego gehoord?!), ik ga op bezoek bij scholen in functie van het instroomproces, neem deel aan overlegmomenten, begeleid jongeren tijdens de zaterdagse ateliers … Het takenpakket is zo divers, wat ervoor zorgt dat ik ontzettend veel bijleer. Mijn stage bij TAJO is echt de kers op de taart, een prachtig en leerrijk einde van mijn studententijd!

Hanne Sercu

Gastdocent thema Zorg & Welzijn

Met de gedachte ‘Vier keer een halfuurtje atelier geven aan jongeren van 10 tot 12 jaar zal met mijn jeugdbewegingervaring als vanzelf gaan’ vertrok ik richting TAJO. Een zin waaruit blijkt dat ik, als ervaringsdeskundige in eigen vakgebied, er eigenlijk vooral van uitging dat ik als gastdocent de jongeren wat kon bijleren. Tijdens die ateliers leerde ik echter op zoveel vlakken zelf bij van de jongeren. Hoe bepaalde thema’s of gebeurtenissen ook op zo’n jonge leeftijd een belangrijke impact hebben en een karakter bepalen. Dat die 10jarige voor een volwassene zo jong lijkt, maar soms àl 10 jaar levenservaring heeft. De spiegel die ze mij onbewust hebben voorgehouden, draag ik nog een tijdje mee!

Lisa Van Renterghem

Stagiaire Sociaal Werk

Mijn stage bij TAJO zit er bijna op en om eerlijk te zijn had het voor mij nog veel langer mogen duren! Niet alleen omwille van de toffe en positieve werksfeer maar ook omdat ik enorm veel heb mogen leren. Het is zeer afwisselend werken en ik heb van alles mogen proeven; ateliers voorbereiden en begeleiden, het instroomproces volgen, brainstormen over bepaalde methodieken, huisbezoeken,…

Het hoogtepunt van de week is toch altijd de zaterdag. Het is elke week opnieuw fantastisch om te zien hoe blij de kinderen toekomen en hoe nieuwe vriendschappen reeds zijn ontstaan. De jongeren zien groeien en openbloeien geeft me elke keer een zeer warm gevoel. Kortom, het is een plezier om stage te lopen bij TAJO! 

Griet Robert

Stagiaire Maatschappelijk Werk

Ik heb net een volledige semester stage achter de rug bij TAJO…en wat voor een semester!

Ik ben als stagiaire met mijn gat in de boter gevallen om in zo’n warm en inspirerend team terecht te komen.  Iedereen helpt en ondersteunt elkaar, net zoals een grote familie. Dit zorgt er ook voor dat ik elke dag met een glimlach naar mijn stage vertrek.

Als stagiaire maatschappelijk werk sta ik vooral in voor de individuele begeleiding van de jongeren en het contact met hun ouders. De jongeren hebben gedurende deze tijd één voor één mijn hart volledig veroverd. De dankbaarheid die elke zaterdag in hun ogen te zien is,  blijft keer op keer onbetaalbaar. Het is daarom ook dat ik deze stage zo graag doe en volledig klaar ben om er nog een volledige semester tegen aan te gaan!

Michelle Klewer

Stagiaire Divergent

Het was heel gemakkelijk om TAJO als stageplaats te kiezen om meer werkervaring op te doen.

In theorie trok het initiatief mij al enorm. In de praktijk merk ik, dat die aantrekking nog veel groter is. Hoe meer ik me inwerk, hoe meer mijn passie ervoor groeit. Het menselijke en persoonlijke contact dat het TAJO-team maakt met haar jongeren en hun gezinnen, met de gastdocenten en iedereen die wil meewerken, zorgt ervoor dat er een hechte vertrouwensband ontstaat.

Ik werk vooral achter de schermen en ook daar zie ik dat er heel wat organisatie bij komt kijken. Het is uitdagend en afwisselend om mee te werken aan beleidsonderdelen en een visie rond bepaalde thema’s uit te werken. Ik heb er leren netwerken en bouwde ondertussen zelf een netwerk uit. Ik weet ook meteen van dichtbij wat er allemaal speelt in Gent.

We kunnen zowel één-op-één als in team verband veel sparren en brainstormen en het is fijn om feedback te vragen en ontvangen. Op die manier is het leuk om je eigen talenten beter te leren kennen, te omarmen en te delen. Iedereen voor én achter de schermen krijgt er kansen.

Fien Philips

Stagiaire Sociaal Werk

Toen ik de eerste keer over TAJO hoorde, had ik meteen zin om mee te werken aan dit waardevol initiatief!

Gelukkig voor mij, kon ik er op 12 februari starten als stagiaire sociaal werk van de Hogeschool Gent. Een eerste uitdagende opdracht was het contacteren en enthousiasmeren van de basisscholen. Het gaf mij dan ook een warm gevoel wanneer ze allen wouden meestappen in het verhaal. Nadien ging ik aan de slag met het voorbereiden van het instroomproces. Dit was een zeer leerrijke denkoefening. Tot nu toe alvast een ervaring om nooit te vergeten!

Johan Ackerman

Algemeen Directeur St.-Janscollege

Het Sint-Janscollege is een school in het centrum van de dichtbevolkte deelgemeente Sint-Amandsberg. Op schooldagen is het heel druk in het schoolgebouw en op het schoolterrein, maar in het weekend en tijdens vakantieperiodes is het er meestal ‘leeg en doods’. Toch zet de school haar deuren buiten de schooltijd al open voor sociale en culturele verenigingen. Regelmatig zijn Samana, het Davidsfonds en de St.-Amandusparochie er te gast voor koffietafels, voordrachten en andere bijeenkomsten.

De school vindt het belangrijk een band te scheppen met de omgeving waarin ze zich bevindt. In de derde graad kunnen de leerlingen in de context van de ‘vrije ruimte’ (een uurtje dat ze zelf invullen in hun lessenpakket) kiezen voor het seminarie ‘SaVa?’, een sociaal project waarbij ze alle vormen van vrijwilligerswerk verrichten in de omgeving van de school: animatie verzorgen in het bejaardentehuis, huiswerkbegeleiding in de lagere school, meehelpen op allerlei activiteiten van verenigingen, … De school heeft dus al langer een ‘sociaal gelaat’.

Toen TAJO vroeg om op zaterdag de klaslokalen open te stellen voor haar werking naar kinderen toe, was ik als directeur onmiddellijk enthousiast. Er was ook niet veel overtuigingskracht nodig bij het schoolbestuur, dat dadelijk groen licht gaf aan het initiatief. De school wil immers graag haar maatschappelijk engagement in de buurt uitbreiden, ook op zaterdag! Van harte welkom dus aan de medewerkers van TAJO, aan de kinderen en de gastdocenten!

Claudia van Egmond

Managing Director

Op 3 januari 2019 stapte ik mijn gloednieuwe stek TAJO binnen. Dit kaartje stond er te pronken. Een vzw opstarten doe je inderdaad in heel veel kleine stappen. Uitdagend en ook zo fijn want deze droom wil ik echt in de realiteit brengen. Een kans die ik niet laat liggen.

Social Grow Sessions

Op 17 september 2018 startte de derde editie van de Social Grow Sessions, een reeks workshops voor sociale ondernemers uit België en Nederland waarmee ze hun ‘social businessplan’ verder vormgeven. Om de groeiende beweging van sociaal ondernemerschap te steunen, bundelen Johnson & Johnson bedrijven in de Benelux en de Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust de krachten met de Sociale InnovatieFabriek en Social Enterprise NL. Samen organiseren zij de Social Grow Sessions, een dynamisch, interactief begeleidingstraject voor (startende) sociale ondernemers. Tijdens drie meerdaagse sessies krijgt het social businessplan van de kandidaten meer vorm en worden alle mogelijke groeikansen van het concept bekeken. Ook TAJO mocht meedoen aan deze onmisbare ervaring!