Onze visie

We zijn opgestart met 42 jongeren in 1 wijk van Gent. Maar dit is slechts de eerste stap. Op termijn beoogt TAJO enkele honderden Gentse maatschappelijk kwetsbare jongeren van 10 tot 14 jaar een toekomstperspectief te geven (motto: ‘Jij kan dit ook.’) en hun algemene vaardigheden te vergroten om hen zo te wapenen tegen demotivatie, schooluitval, delinquentie, jeugdwerkloosheid en radicalisering. Jaar na jaar zal de werking dus worden uitgebreid.

Daarom blijven we rekenen op steun en op vele helpende handen.

Hoe het allemaal begon

  • TAJO is nieuw in Gent maar het principe van ervaringsgericht weekendonderwijs is elders al met succes uitgetest. TAJO haalt haar inspiratie uit de IMC Weekendschool die al in 1998 werd ontwikkeld door Heleen Terwijn van de Universiteit van Amsterdam en die nu elk jaar zo’n 1000 jongeren bereikt; en uit het Brusselse ToekomstATELIERdelAvenir (TADA) van Sofie Foets, dat nu honderden jongeren uit verschillende Brusselse aandachtswijken begeleidt. Zowel TADA als de IMC Weekendschool zijn succesvol in het laten doorstromen van deze jongeren.
  • In 2016 werd na een G100 bijeenkomst als initiatief van de Community Gent het burgerinitiatief TAJO ingediend, toen nog als toekomstatelier jongeren & onderwijs. Het initiatief werd toen net niet bekroond als finalist.
  • Op 2 juli 2018 werd de vzw TAJO als “Talentatelier voor jongeren” opgericht als privé-initiatief van een reeks ondernemers en academici.

Een duidelijke missie en toekomstvisie

2019-2020
42
Jongeren
8
Klaslokalen
per zaterdag
8
Gastdocenten
per zaterdag
0
Alumni
2020 – 2021
150
Jongeren
24
Klaslokalen
per zaterdag
24
Gastdocenten
per zaterdag
0
Alumni
2021 – 2022
250
Jongeren
40
Klaslokalen
per zaterdag
40
Gastdocenten
per zaterdag
0
Alumni
2022 – 2023
300
Jongeren
48
Klaslokalen
per zaterdag
48
Gastdocenten
per zaterdag
50
Alumni
2023 – 2024
300
Jongeren
48
Klaslokalen
per zaterdag
48
Gastdocenten
per zaterdag
150
Alumni
2024 – 2025
300
Jongeren
48
Klaslokalen
per zaterdag
48
Gastdocenten
per zaterdag
250
Alumni

Gastdocenten

Ben je heel enthousiast en gepassioneerd om jouw expertise te delen? Dat kan! Kom meehelpen als gastdocent: ontwerp met ons de ateliers voor de TAJO jongeren en beleef samen met hen een magisch moment op 1 zaterdag.

Gastdocent worden

Vrijwilligers

Help mee om de TAJO jongeren te ondersteunen op zaterdag of bij te dragen aan de algemene werking van TAJO. Maak een afspraak via de link hieronder. Wij nodigen je vervolgens uit voor een gesprek om concreet samen te werken. Alvast heel erg bedankt!

Vrijwilliger worden

Stagiair(e)

Zoek je een uitdagende stageplaats? Heb je een hart voor jongeren?

Stagiair(e) worden

Donaties

TAJO is een privé-initiatief dat zonder subsidies tot stand komt. Het is dan ook belangrijk om in de komende jaren een structurele fondseninstroom te verzekeren, zodat de ambities van het initiatief ook daadwerkelijk kunnen worden gerealiseerd. We rekenen op steun van bewogen bedrijven, verenigingen, ondernemers en andere personen: in cash en in natura.

Steun

Onderzoek naar impact

De sociale impact meten is ook voor TAJO van groot belang.  Daarom starten we wetenschappelijk onderzoek op in samenwerking met de Universiteit Gent en haar geassocieerde hogescholen om de impact van het initiatief te meten bij de jongeren, hun familie en omgeving.

TAJO op kindermaat

Zit je in de klas? Kijk nu eerst eens rond in de klas. Jullie zitten allemaal aan een bank, maar weten jullie wel wie die bank gemaakt heeft? Of hoe die precies gemaakt wordt? En hoe geraakt die dan in de klas? Met welk vervoer? Met een vliegtuig? Of een auto? Of een boot?

Dit is Elena. Toen Elena even oud was als jullie en dus aan diezelfde bank zat waar jullie nu aan zitten, had zij ook zoveel vragen. De hele dag was ze aan het denken over hoe die bank nu toch gemaakt zou zijn… Ze was ZOOO benieuwd naar hoe dat allemaal te werk ging.

Lees meer