Topondernemers starten zaterdagschool voor kansarme jongeren

In Sint-Amandsberg start binnenkort een zaterdagschool voor kansarme Gentenaartjes. Enkele topondernemers willen binnen dik twee jaar driehonderd kinderen tussen 10 en 14 jaar uit vier Gentse wijken in het weekend op de schoolbanken te krijgen. “We willen hen de duw in de rug geven die ze in hun gezin niet altijd krijgen.”

De zaterdagschool moet vooral het aantal jongeren zonder diploma naar beneden krijgen. Volgens de recentste cijfers geeft nog altijd één op zes van de leerlingen die in Gent wonen er te vroeg de brui aan. In het BSO loopt dat zelfs op tot een kwart.

“Dat aantal moet naar beneden”, zegt Claudia van Egmond, één van de initiatiefnemers en voormalig manager bij ING. “Veel jongeren die opgroeien in kwetsbare gezinnen zitten in een vicieuze cirkel. Door hen te tonen wat ze in hun mars hebben, willen we dat veranderen. We gaan hen de duw in de rug geven die ze van hun ouders niet altijd krijgen. Niet met saaie lessen, wel met praktische ateliers gegeven door gepassioneerde vaklui en ondernemers.”

Droomjob

Het Sint-Janscollege in de Visitatiestraat stelt haar deuren open voor de weekendschool en er is een samenwerkingsakkoord met alle lagere scholen in Sint-Amandsberg.

Opmerkelijk: het zijn niet de leerkrachten maar de leerlingen zélf die beslissen of ze de komende drie jaar elke middag naar de zaterdagschool gaan. “Er zijn echt wel kinderen die daarvoor openstaan”, aldus van Egmond. “Zij die niet naar de hockeyclub, niet naar de tekenles en niet naar de scouts gaan bijvoorbeeld en in het weekend maar wat rondhangen. Zij snakken echt wel naar aandacht.”

Alles wordt volledig georganiseerd en gefinancierd door de nieuwe vzw Tajo Gent, een privé-initiatief van een rist topacademici en ondernemers zoals Johnny Thijs (ex-Bpost). En die zijn best ambitieus: volgend schooljaar wordt gestart met twee klassen van 25 kinderen. Twee jaar later willen ze driehonderd kinderen uit vier Gentse wijken bereiken.

Geen liefdadigheid

Aan de inschrijving gaat een strikte selectieprocedure vooraf. Zo mogen enkel kinderen tussen 10 en 14 deelnemen. Die leeftijd zou cruciaal zijn voor de slaagkans aan het einde van de schoolrit.

Op het programma: geen wiskunde of Frans, wel kunst, kritisch denken en voeding. “We leren de kinderen die competenties aan die ze nodig hebben om hun droomjob waar te maken”, aldus van Egmond.

De ondernemers halen via oud-burgemeester Daniël Termont de mosterd in Antwerpen en Brussel, waar zulke weekendscholen al een tijdje bestaan. Met succes: in Brussel kwamen Martine Tanghe, Guy Verhofstadt en prins Filip al lesgeven. “Ook wij hebben enkele bekende namen te pakken maar die mogen we nog niet prijsgeven”, zegt trekker en ex-Voka-voorzitter Luc De Bruyckere.

Of het project ook in Gent vruchten afwerpt zal gemeten worden door de UGent via voormalig rector Anne De Paepe die bij vzw Tajo mee aan het roer zit. “Dit is geen liefdadigheid, jongeren moeten er zelf voor werken”, zegt ze.

© Het Nieuwsblad – Topondernemers starten zaterdagschool voor kansarme jongeren: “Duw in de rug die ze thuis niet altijd krijgen”