Een ontmoeting met Tatjana en Raweed – vrijwilligers bij TAJO in Kortrijk

“Thuis kan ik niets doen, bij TAJO leer ik Nederlands, leer ik mensen kennen en kan ik verbinden met de jongeren.”

De motor achter de organisatie van onze TAJO-zaterdagen zijn onze vrijwilligers. Mensen die vrijwillig hun hulp aanbieden bij het praktische verloop van de werking op zaterdag en dit doen met een hele grote glimlach op hun gezicht. Tatjana Shevtsova & Raweed Mangal zijn 2 van de vele geëngageerden die elke zaterdag opnieuw bijdragen aan een onvergetelijke dag voor onze jongeren. Tatjana is een Oekraïense vluchteling en mama van 1 van onze jongeren. Raweed komt uit Afghanistan en is aangesloten bij REFU-interim.

Wie zijn Tatjana en Raweed?

Tatjana komt uit Oekraïne en heeft 2 kinderen, Damian (10) en Mira (13). In Oekraïne werkte ze als marketeer. Tatjana is nu 8 maanden in België en doet dit interview zo veel mogelijk in het Nederlands. Haar man verhuisde met haar mee en werkt nu in Kortrijk in de Vaart. Haar ouders komen in augustus achter naar Kortrijk.

Raweed is Afghaanse vluchteling en is al 4 jaar in België. Hij liep school in Malmedy en was daar ook al vrijwilliger bij Couleur Café, een organisatie die een open plek wil bieden aan iedereen, zonder discriminatie. Hier hielp hij onder andere met de begeleiding van het huiswerk van jongeren. Raweed woont ondertussen in Zwevegem en werkt tijdens de week bij Revor Group. Op zaterdag staat hij elke week paraat voor onze TAJO jongeren. 

Hoe kwam het contact tussen jou en TAJO tot stand?

T: Ik heb Emma leren kennen in de school van Damian (SAZ) en zo Damian ingeschreven. In september heeft een collega van mijn man mij gevraagd of ik wou helpen bij TAJO. Ik was heel blij en sprong een gat in de lucht dat ik niet thuis moet blijven en nadenken over de verhuissituatie en de problemen in Oekraïne. Ik kan met niet inbeelden wat daar nog allemaal gebeurt

R: Via Refu Interim kregen we de vraag of iemand als vrijwilliger aan de slag wou bij TAJO in Kortrijk. Ik heb hier onmiddellijk positief op geantwoord. Ik heb al iets gelijkaardigs gedaan in Malmedy met jongeren en ik werk heel graag met de doelgroep.

Wat houdt een dag bij TAJO voor jou concreet in? Welke taken heb jij als vrijwilliger?

T: De kinderen glimlachen als ze toekomen. Voor mij is de ontvangst bij TAJO als een zon over de dag! In Oekraïne hadden we altijd een huis vol lachende en gillende kinderen. Ik hou ervan om hen blij te maken. Bij TAJO gaan ze stap voor stap begrijpen wat ze leuk vinden en wat hen minder ligt. Ze leren zichzelf kennen en ze weten beter wat ze willen, waardoor ze makkelijker gelukkig zijn. They grow up in their mind. Mijn taak is om de namen op de stickers te schrijven en dan de jongeren te onthalen. Ik onthaal ze op een warme manier en doe hen welkom voelen. Ik help met het klaarzetten van de lokalen, ik maak de fruitbar voor de jongeren in de zaal, ik maak dat alles op zijn plaats staat bij de ruimte voor de gastdocenten. Ik zet eventueel nog thee en koffie als die op is. Ik blijf ook wat langer beneden aan het onthaal voor jongeren die wat later komen. Die krijgen van mij ook nog een sticker en ik toon hen naar welk lokaal ze moeten gaan.

R: Ik zorg vooral voor amusement en voetbal met de jongeren. Ik heb doorheen de dag een aantal taken zoals het nummeren van de lokalen en langsgaan tijdens de ateliers en helpen met de foto’s, maar die vervagen bij mijn hoofddoelen. De jongeren een leuke dag bezorgen, zorgen voor een vlotte overgang tussen de ateliers en werken aan mijn Nederlands door te praten met de jongeren.

Wat haal jij uit het werken met de jongeren bij TAJO? Hoe kan jij je elke week opnieuw engageren?

T: TAJO doet me lachen. Als ik terug thuiskom op zaterdag ben ik altijd gelukkig. Ik krijg heel veel positieve emoties in mij. Mijn dochter vraagt mij zelf op zaterdag, “mama, waarom lach jij zo?”. Ik kom om de blije jongeren te zien, ik kom om mensen te zien en mijn netwerk uit te bouwen, ik wil ook niet bang zijn om Nederlands te spreken en dat kan ik hier elke zaterdag oefenen!

R: Ik ben alleen naar België gekomen. Ik woon dan ook alleen in Zwevegem terwijl ik liever onder de mensen ben. Bij TAJO ontmoet ik de gastdocenten, de ouders van de jongeren, werk ik aan mijn Nederlands én doe ik aan sport door veel te voetballen met de jongeren.

Waarom vind jij TAJO zinvol?

T: Voor mijn zoon persoonlijk, is het een gekke meerwaarde om op te groeien met kennis van zichzelf. Mijn zoon leert hier nieuwe jongeren kennen, leert sociaal te zijn en bouwt aan zijn zelfbeeld. In deze tijden is het belangrijk dat Damian weet wat hem interesseert. Zo zal hij gelukkigere keuzes maken naar volgende jaren toe.

R: Ik vind het een heel mooie kans dat de jongeren hier een heleboel nieuwe zaken leren kennen en mogen uitproberen. Hierdoor krijgen ze een beter beeld op de toekomst en op zichzelf. Het lijkt me goed dat ook jongeren van 10 jaar hier af en toe bij stilstaan.

Tatjana                                                                                      Raweed